10 hårmyter


Myt 1: "Citron bleker håret"
- Sant. Men eftersom det krävs upprepade behandlingar med citronsaft är det också en uttorkande metod. Ju oftare du bleker håret med citron – desto mer slitage.


Myt 2: "Blonderat hår som blivit grönt av poolvatten kan återfå sin färg med hjälp av tomat " 
- Tomat? Det har jag aldrig hört. Däremot skulle askorbinsyra eventuellt kunna neutralisera färgen, det hittar du i en vanlig matbutik. Men glöm silverschampo, det biter inte på grönt hår.

 
Myt 3: "Hårinpackningen verkar bättre om man låter den sitta i håret längre än vad det står på förpackningen"
- Tveksamt. Visst kan man ha i den längre men det är alltid bäst att följa råden och anvisningarna på förpackningen. Däremot verkar inpackningar bättre om du virar en varm handduk kring håret.


Myt 4: "Utväxten blir råttfärgad eftersom hårets naturliga färg har blivit förstörd av kemikalier från färg eller toning"
- Falskt. Utväxten ser råttfärgad ut eftersom den inte har blivit blekt av solen. Och eftersom den inte hunnit få några naturliga färgskiftningar känns den grå, trist och matt. 

Myt 5: "Hår mår alltid bäst av att självtorka"

- Ja och nej. Stylingapparater sliter visserligen på håret men det finns bra produkter som skyddar håret mot värme. Oftast behöver också hår lite styling för att se bra ut. Svagare värme på termostaten är alltid bäst!


Myt 6: "Slitna hårtoppar beror bara på slitage från värmeprodukter"

- Falskt. Man kan få kluvna hårtoppar trots att man inte stylar håret med värme. Men slitaget går i regel snabbare med hjälp av värmetänger och locktängar.


Myt 7: "Dyrare schampon är alltid bättre än billiga"
- Sant. Schampon som säljs hos frisörer innehåller bättre ingredienser och det är lättare att hitta en produkt som verkligen är anpassat efter ens eget hår.


Myt 8: "Man ska alltid ha produkter med UV-skydd"
- Kanske om man är ute mycket i solen. I Sverige får vi ju inte så mycket sol, men har du slitet hår och åker utomlands är det absolut en bra idé.

 Myt 9: "Håret växer snabbare om man klipper det oftare"
- Falskt. Tumregeln om att man ska klippa sig var 6:e vecka är ett klassiskt knep för herrfrisyrer, där målet är att bibehålla samma längd hela tiden. Om du vill spara ut ditt hår räcker det om du klipper dig var 10:e vecka, vill du behålla din nuvarande längd är ungefär var 8:e vecka lagom.



Myt 10: "Håret växer mer på sommaren"

- Ja, det brukar heta så. Jag tror att håret växer mer när man mår bättre. På sommaren är de flesta mer välmående än resten av året, solen skiner och man har semester. När man mår sämre så upplever också många att hårets kvalitet blir sämre.

Källa: Veckorevyn

Få vackert hälsosamt hår

 

Cosmo har talat med hårexperterna för att få deras bästa tips för ett vackert, hälsosamt hårsvall. Följ råden och ditt hår kommer aldrig mer att vara grinigt och livlöst.


1.
För att håret ska kännas riktigt mjukt och välskött gäller det att vårda håret med bra produkter. Balsam återställer hårets pH-värde och en inpackning är som en smörjning för håret. Använd balsam efter varje tvätt och en inpackning två gånger i veckan tipsar Sandra Näsström, hårterapeut och frisör på Chambre separée.


2. Kyla och torr luft sliter på håret så det gäller att skydda det maximalt med vårdande och skyddande produkter. ”På vintern när håret känns torrt och statiskt kan det vara skönt att ha i ett leave-in balsam”, föreslår Corinne Henriksson på salongen Corinne&friends.


3. En ren och hälsosam hårbotten är första steget till ett vackert, friskt hår, säger hårgurun Philip B.  Fler och fler börjar lägga allt mer tid och pengar på sitt hår,  det ser vi inte minst med trenden att gå på hårspa. Är hårbotten i obalans påverkar det hela håret. Massagen stimulerar hårbotten och får igång blodcirkulationen. Dessutom görs en grundlig analys av hår och hårbotten före behandlingen.


4. Ta det lugnt med platt- och locktången, de sliter mycket på håret. När du använder värmeredskap är det viktigt med värmeskyddande produkter. Keramiktänger kostar lite mer men sliter mindre på håret, och kan alltså vara värda att investera i.


5. Inre välmående är viktigt för din hårhälsa. Produkter kan göra stor skillnad, men för det ultimata resultatet gäller det att äta bra och må bra mentalt. Dessa tre vitamintillskott ger dig en bra hårhälsa:
B-complex, är bra för håravfall som kan uppstå vid stress, p-pilleranvändning och högt alkoholintag. Jättenattljusolja, ger håret glans och elasticitet. Silica, stärker hår, hud och naglar.


6. Tvätta inte håret för ofta tipsar Sandra Näsström. ”Håret är som en sidenblus, tvättar du den varje dag uppstår slitage, säger Sandra. Ken Paves som stylar håret på Hollywoodstjärnor som Jessica Simpson och Eva Longoria föreslår att du schamponerar håret var tredje dag. ”Om du tvättar och fönar håret varje dag förstör du det. När du är ledig kan du bara skölja håret med vatten för att få bort stylingprodukter. Och låt ditt hår självtorka så ofta det går, tipsar Ken.


7. Torra slitna toppar är inget för ett vackert hälsosamt hår. ”Besök frisören var sjätte vecka för att klippa topparna”, tipsar Philip B. ”Är topparna kluvna  brukar det vandra uppåt hårstrået och orsaka skada, för att inte tala om att det gör att håret ser torrt och slitet ut.”


8. ”Framhäv och lyft din egen hårfärg med en toning, det ger håret en fin glans och gör det mer levande”, tipsar Sandra Näsström. Även stärnfrisören Michael Kanyon tycker att hårfärgen är viktig. ”Du kan fejka och få håret att se finare ut än vad det i själva verket är.” Men gör inga ingrepp med färg eller blekningsprodukter hemma utan att rådfråga din frisör. Om det blir helt fel kan det innebära många timmar hos frisören, vilket kan bli kostsamt.


9.
Känns håret i obalans kan det vara bra att göra en håranalys. ”Vi använder oss av ett redskap som fastställer hårbottens och hårrötternas kondition, vilket i sin tur avgör vilken behandling ditt hår behöve”, säger Sandra Näsström. Gå in på hårologi.se för att se var i din stad du kan göra en håranalys.


10. Boosta det lite extra med dessa enkla knep:

  • Har du långt hår är det bra att fläta eller sätta upp det i en knut när du ska sova, så att du inte sliter på håret i onödan.
  • Använd sidenörngott så att friktionen mot håret inte blir så stor
  • När du har tvättat håret, avsluta med kallvatten då det sluter fjällskiktet och hjälper till att bibehålla kvaliteten så bra som möjligt.
  • Ta till klassiska huskurer och använd dig av det som finns i köksskåpet. Prova en enkel mask som livar upp vintertrött hår. Blanda olja och ett par äggulor och gnugga in det i hår och hårbotten. Låt det sitta i en halvtimme och skölj sedan ur.

Källa: Cosmopolitan


Månadens blogg


Mitt tips till er, hårspray.

Det är ganska surt när man vill att håret ska hållas på plats och man sprutar på ton med hårspray men det fortfarande inte hålls. Har du detta problem? Då kanske jag kan hjälpa dig, jag tycker att Jane Hellens hårspray hålls otroligt bra. Den håller i flera timmar! Jag brukar spraya luggen med den (brukar inte spraya hela håret så ofta, bara ibland) och det hålls i flera timmar! Om det står upp något hårstrå efter att man har stoppat upp luggen t.ex eller så, så brukar jag spraya och *vips* så håller det i flera timmar framöver. Om ni inte har testat det tycker jag verkligen att det är värt att testas! Finns på Rusta för en billig peng, 24.90:- för 300ML.


Tävling hos Lina K

Jag är med och tävlar om att vinna ett valfritt smycke av Lina K från wishdesign.se.

Om jag vann skulle jag vilja vinna detta halsband:


L’anza Powder up Texturizer

L’anza har samma typ utav puder som "osis dust it" fast det är mer anpassat till oss med tunna skandinaviska hårstrån, alltså blir håret inte lika elektriskt utav detta pudret.


För er som inte vet hur det funkar så är det ett volumpuder du strör i hårbotten och ruggar upp med fingertopparna för att få mer volym. Det är lättare att tupera håret när man har stoppat pudervax! Det är enkelt och det går snabbt!

Kostar 139kr på Stylesofsweden.se (ord.pris 169kr)

Källa: Linda Hallberg, vekorevyn blogg.


T-Shirt

Jag har chans att vinna en t-shirt av Foki från phoenixtshirt.com.
Jag skulle vilja vinna någon av dessa t-shirts:  

"I hate mondays" - Jag skulle vilja ha den för den stämmer verkligen in på mig när det är en måndag. Och om det är en skoldagsmåndag så passar det ju perfekt. :)



"Make love not war" - Precis som det står! "Make love not war", man ska inte starta krig utan älska varandra istället.

10 tvättregler för långt hår


1. Tvätta inte håret dagligen. Schampo sliter på håret och din hårbotten kan börja överproducera olja, så den blir fetare.

2. Samla inte all hår mitt på huvudet till ett stort trassel när du schamponerar (som på bilden). Du får bara tovor som sedan måste redas ut. Låt håret hänga löst nedför ryggen. Ta lite schampo i handflatan, gnugga upp ett skum, och applicera på hårbotten. Schamponera längden sällan, det räcker med att schampot sköljs igenom längden.

3. Massera gärna hårbotten försiktigt. Om du har tjockt hår och har svårt att massera hårbotten vid tvätt, så gör det i torrt hår innan du tvättar.

4. Applicera balsam från öronen och nedåt. Balsam på hårbotten kan göra att håret blir fett tidigare eller bara ser fett ut. Var extra noga i topparna.

5. Använd inte för hett vatten, utan ljummet-varmt vatten. För varmt vatten kan irritera hårbotten och göra att du tappar mer hår vid tvätt.

6. Avsluta med att skölja håret (men inte hårbotten) med iskallt vatten för att få glans. Du kan fylla en flaska med vatten och 1-3 matskedar äppelcidervinäger och hälla lite över längden, skölj sedan noga (lukten försvinner när håret torkar). Båda dessa trick stänger hårstråna och gör håret blankt och mjukt.

7. Krama försiktigt ut lite vatten ur håret, vrid det inte. Gnugga inte håret med en handduk, du får bara tovor och det ruggar upp hårstråna. Dra försiktigt med en handduk uppifrån och ned. Stoppa gärna in håret i en hårhandduk en kort stund, så torkar det snabbare och du har det ur vägen när du torkar dig, klär dig och sminkar dig.

8. Red ut håret försiktigt med en bredtandad kam. Börja från topparna och arbeta dig uppåt. Använd fingrarna för att reda ut tovorna.

9. Låt håret självtorka. Om du absolut ska föna håret, sluta medan det är lite fuktigt och innan de blir helt torrt så sliter du mindre på håret. Håll även hårtorken en bra bit ifrån håret.
 
10. Gör en inpackning en gång i veckan. Om du har mycket långt hår eller slitet hår kan du göra det två gånger i veckan.

Tävlar

Tävlar om att vinna ett valfritt plagg/smycke eller vad som helst hos Foki från Melba.
Om jag skulle vinna skulle jag vilja vinna denna.

4 knep mot livlöst hår

Kalla vintrar som denna kan få även det bästa hår att se trötta och livlösa ut. Vi listar knepen som räddar dig och ditt hår i vinter.

1. Klipp dig
Det krävs inte många, faktiskt ytterst få, tag med saxen för att ditt hår ska se fräschare ut på ett kick. Be din frisör att bara köra en uppfräschning av ditt hår och du kommer att känna dig som ny.

2. Spola kallt
Att dra en sväng med kallvattnet över ditt hår innan du kliver ut duschen nästa gång kan göra under. Det stänger hårstrået och får ditt hår extra glansigt och friskt.

3. Rätt vård åt rätt hår

Om ditt hår känns livlöst och trist är det extra viktigt att du använder dig av rätt produkter anpassade efter just din hårtyp. Rådfråga din frisör om du känner dig osäker.

4. Skippa ursäkterna

Dagarna då undanflykten att man faktiskt inte har tid att göra en inpackning eller ta hand om sitt hår är förbi sedan länge. Nu finns det hårinpackningar som inte tar mer än en minut att verka. Med andra ord hinner även stress-Fia med en och en annan ibland.

Självförtoende vs Självkänsla

Jag tror att jag ska börja skriva om självförtroende och självkänsla här i bloggen också.

Vi börjar medskillnaden mellan självförtroende och självkänsla:
- Självförtroende: tron på den egna personens förmåga att prestera.
- Självkänsla: medvetenheten om den egna personens värde, det vill säga mitt eget värde i mina egna ögon.

Hur ökar man då självförtroendet och självkänslan?:
Självförtroendet: Samla ihop bevis på att du är bra. Det kan vara kort från vänner och släktingar, uppsatser från skolan som du är nöjd med, skriftligt beröm från chefen, diplom från någon tävling. Ja, vad som helst. Gå igenom dina saker och försök hitta den känslan som du hade när du fick dessa saker.

· Prata högt och säg bra saker om dig själv.
· Ställ dig framför en spegel och gör fula miner. Efter ett tag kommer du inte kunna låta bli att skratta åt vad du håller på med.
· Sätt upp små, konkreta mål för dagen och bocka av dem när du har klarat av dem.
· Ge människor i din omgivning komplimanger. Om du får andra människor att må bra kommer du också att må bra.
· “Fejka” självförtroende. Sträck på kroppen och le mot andra människor. “Fejkandet” kommer snart att övergå i en riktig “må-bra-känsla”.
· När du upplever en motgång, tänk ut hur du nästa gång kan undvika denna motgång. Du lär dig härigenom att tänka kreativt och positivt.
· Tänk att det är du som bestämmer över ditt liv och vad du ska göra med det. Ingen annan kan bestämma åt dig.
· Om det är något som du är spänd eller nervös för, tänk “vad är det värsta som kan hända”? Detta tänkande sätter lite perspektiv på saker och ting.
· Lär dig känna igen dig själv och dina känslor när du har ett gott självförtroende. Ta sedan fram den känslan när det känns tungt.
. Var öppen för nya saker!
· Realisera en dröm!
· Tänk att du kan göra precis vad du vill, du har alla möjligheter!
· Gör en lista på allt som du är bra på och njut av läsningen!
· Motionera mera. Är det en vacker dag, ta en promenad.
· Har du svårt att komma igång med något, börja med den enklaste delen.
· Städa bort saker i ditt hem som du inte mår bra av.


Självkänslan: Man kan påverka sin självkänsla positivt på en rad olika sätt, bland annat att bortse från kritik, vända negativ kritik till positiv, att få känslomässigt stöd. Självkänslan är en grund för livet, basen vi står på när vi möter andra människor och när vi gör val i livet. En god självkänsla ökar möjligheterna att styra sitt liv. Den ger mod och makt över en själv.

Låg självkänsla kan yttra sig på att inte våga ta någon plats alls i sociala sammanhang eller i livet över huvudtaget, att avstå från att säga sin åsikt eller att trots sina framgångar känna sig misslyckad och missnöjd med det man har åstadkommit.






Källa: "Mera självkänsla!" av Mia Törnblom, excellentconsulting, manligt.blogspot.com

Torr hud? Här har du tipsen!

Huden är kroppens största organ och med det klimat som råder i Sverige gäller det att anpassa din vård av den.

Vinterns kalla luft kräver mer omsorg.

 

♥ Tvätta ansiktet varje kväll, se till att din ansiktstvätt är oparfymerad då alkoholen i parfymen verkar uttorkande. Tvätta i ljummet vatten så öppnar porerna sig när du tvättar och skölj sedan ansiktet i kallt vatten för att stänga dom igen. På morgonen räcker det med att vaska ansiktet med kallt vatten innan du smörjer in dig, detta för att inte rubba hudens naturliga fuktbalans för mycket.

 

♥ Din ansiktscreme bör vara både fuktgivande och innehålla fett, detta då huden behöver fett under de kallare månaderna. Klappa in cremen istället för gnugga in den för att vara extra varsam.

 

♥ Ögoncreme är en bra investering - för yngre behövs inte en med anti-rynkeffekt men det finns en hel del uppfräschande som tar bort mörka ringar eller helt enkelt bara återfuktar. Med tanke på att mest smink bärs runt ögonen så förtjänar den huden att skämmas bort lite extra. Molekylerna i en vanlig creme är nämligen större än i en ögoncreme vilket gör det svårt för den tunna huden att ta upp den.

 

♥ Peeling är nästan ett måste under vintern. Använd cirka en gång i veckan för att få bort döda hudceller vilket leder till att huden tar upp ansiktscremen bättre och ger dig en mer jämn och fräsch hud.

♥ Unna dig en ansiktsmask en gång i veckan, du kommer garanterat att se en skillnad i huden. Hitta en som passar just din hud.

 

♥ Något som tillkommit på senare tid är serum. Det består av små molekyler som tränger ner djupare i huden och återfuktar rejält. Använd några gånger i veckan innan din vanliga ansiktscreme.
dtyp, eller gör din egna, och applicera efter rengöringen och innan ansiktscremen.


Källa: Marianova.com


Ansiktsmasker


För normal eller blandad hy

Du behöver:
1 del mycket fint riven mandel
1 del honung
1 del äggula

Blanda ihop allt och låt verka i ca en kvart.  Skölj av med ljummet vatten.


För torr och känslig hy

Du behöver:
1 msk havremjöl
1 äggula

Hacka eller smula havren fint och blanda sedan med äggulan. Pensla på blandningen på hyn och låt verka ca 15 minuter. Skölj av med ljummet vatten.


För fet hy

Du behöver:
1 äggvita
10-12 droppar citronsaft

Vispa ihop ingredienserna till skum och stryk sedan ett tunt lager över ansiktet. Låt torka in och verka i några minuter, tvätta av med varmt vatten. Glöm inte att återfukta efteråt, det är viktigt eftersom att masken är uttorkande.


Källa: Marianova.com

Tävling


Är med och tävlar om att vinna ett valfritt smycke hos Sara Bergqvist! :)

insidesara.blogg.se om smycken från Aldora.se


Jag valde detta halsband:


27 smarta sköhetstips

Vad gör smarta kvinnor i dagens inte-så-glamourösa ekonomi? De använder de här idéerna för att hålla sig snygga utan att offra hela plånboken.   


 

Beautybehandlingar du kan börja göra hemma:

✔ En föning
✔ Spraysol
✔ Tandblekning
✔ Helkroppsskrubb och lerinpackning
✔ Hårkur
✔ Ögonbrynsplockning
✔ Tona bort gråa hår
✔ Lösögonfransar

 



Beautybehandlingar du ska fortsätta låta proffsen göra:

● Porrengöring
● Uppklippning
● Ögonbrynsfärgning
● Stora färgförändringar i håret
● Allt som har med laser att göra

 


Produkter som gör jobbet billigare

Här är produkterna som får GLAMOURs skönhetschef att byta dyrt mot billigt utan att blinka!

 

Summer Glow Beauty Body Lotion, Dove, 41 kr. ”Jag använder helst en gradvis brun-utan-sol, eftersom misstagen syns mindre och jag kan använda den som bodylotion dagtid.”

 

Gliss Hair Repair Deep Repair 19, Schwarzkopf, 50 kr. ”En stadig följeslagare när jag går till simhallen.”

 

Dream Matte Mousse, Maybelline, 120 kr. ”Mitt förstahandsval bland moussefoun­dations – lätt, lagom täckande och definitivt matt.”

 

Pure Strong Purifying Pads, Garnier, 55 kr. ”Marknadens bästa akne-bekämpande tvättlappar med salicylsyra och zink.”

 

Oil, Libero, 33 kr. ”Inga parfymer, konserveringsmedel eller annat som kan irritera huden. Bara den rikaste fukten du kan få efter duschen!”

 

Regenerist Daily 3 Point Treatment Cream, Olay, 275 kr. ”Funkar lika bra mot rynkor och torr hud som flera dyrare kompisar.”

 

Powder Blush ”Emote”, Mac, 160 kr. ”Funkar som både ögonskugga, eyeliner (inte innanför fransraden dock) och bronzer i sommar. Blandat med lite ofärgat gloss blir det fint på läpparna också!”

 

Volume Shine Wonder Full, Nivea, 90 kr. ”Väldigt skönt och pussvänligt gloss som håller läpparna mjuka i evigheter.”

 

Jukonsalva, 25 kr. ”Jag smörjer alltid händer och fötter med Jukon. De blir alldeles babymjuka och härliga på ett kick!”

 


6 nya regler för din shopping

Vi försöker alla spara våra slantar just nu, men en kvinna måste ju ändå kunna köpa sin bronzer! Och ansiktscrème. Och vara snygg i håret … Som tur är finns det massor av sätt att komma undan billigare än du gjort tidigare.

 


1. Gör en lista och dumpa väninnan

Om du går och handlar med en shoppinglista har du allt stöd din viljestyrka kan behöva. Butiker är både byggda och ljussatta för att öka din shoppinglust och vilja att göra impulsköp, så håll dig till vad du gick in för att köpa. Ett annat tips är att gå och shoppa själv: Kompisar som säger ”Gud vad snygg du blev!” kan få dig att lätta på plånboken.

 


2. Köp storpack

Köp kroppscrème, tvål och rakhyvlar i storpack! De flesta billiga matkedjor har enorma förpackningar som du snabbt förvandlar så att de passar in i ditt badrum genom att hälla över dem i snygga påfyllningsbara flaskor. Vips, så har du ett mer lyxhotelliknande badrum!

 


3. Gå med i klubben

Vissa skönhetsbutiker belönar lojala kunder, så varför inte skaffa ett kundkort och handla där? Kicks klubbkort ger till exempel två procent tillbaka på alla dina inköp, precis som deras ägare Åhléns också gör med sitt klubbkort. Efter tio dyrare ansiktscrèmer är det en gratis mascara!

 


4. Se över ditt kontaktnät

Är du smått beroende av dyra frisörschampon? Fråga din frisör om hon har någon rabatt på ditt favoritmärke. Ibland kan salonger beställa in billiga lager med produkter som de säljer och om du är en lojal kund kanske du kan få del av rabatten?

 


5. Välj produkter med flera funktioner

Det finns inte en skönhetsjournalist eller makeupartist som inte är vansinnigt förälskad i produkter som fungerar lika bra på kinderna som på läppar och ögon. En stadig favorit är Mac, vars Cream Colour Base, 170 kr, och Powder Blush, 160 kr, kan fylla de flesta av dina färgbehov. Supermodel Stain från Jelly Pong Pong, 160 kr, är en annan klassiker att spana in.

 


6. Gör det mesta av varje produkt

Klipp itu dina akne-bekämpande pads och klipp upp concealertuben för att komma åt de sista dropparna. Du kan också blanda en parfym i crèmeform med en oparfymerad lotion för att få den dyrare att räcka längre. Kreativ konsumtion är det nya svarta!

 


LÄSARNAS TIPS

”De flesta av mina favoritmärken säljer ofta specialförpackningar där man får en liten necessär med andra produkter som visserligen inte är i full storlek, men de räcker i evigheter ändå. Jag har sparat flera hundralappar på att leta sådana här erbjudanden när jag behöver en ny crème eller mascara.”
Anna

 

”Jag har haft akneproblem sedan jag var 17–18 år och har sedan dess, i 13 år, testat alla kurer som finns utan att det har fungerat. I oktober valde jag att sluta dricka kaffe för att jag ville känna mig piggare. Otroligt nog har min hud på tre månader förvandlats till en mer eller mindre ”vanlig” hud. Tänk om någon berättat för mig att jag bara behövde sluta dricka kaffe!”
Petra

”Jag fick en gratis
pedikyr på min skönhetssalong! Jag frågade och hon sa att om jag kom dit varje måndag hela månaden skulle jag få den femte behandlingen gratis. Grymt!”
Denise

”Ett spa som jag brukar gå till gav mig 15 procents rabatt på sin lyxigaste behandling (som kostar drygt 1 500 kronor per gång), om jag bokade och betalade för fyra behandlingar på en gång. Det blev en dyr klumpsumma, men det här är min favoritbehandling i hela världen och jag sparade över tusen kronor i slutändan!”
Emelie

 


Av:
 Sofia Björklund, glamour.se/skonhet


RSS 2.0